Herindernisjes

educatie project

Opdrachtgever: Stichting Flagen
Jaar: 2012 - 2013
Uitingen: concept en idee,  ontwerp werkboek voor leerlingen, huisstijl, illustraties, ontwerp kartonnen herindernisje
In samenwerking met:
Rianne van Dorp (educatief ontwerper)

Het educatieproject Herindernisjes is een onderdeel van het project Nisjes van Stichting Flagen. Bij dit project wordt bij de demente bewoners van het zorgcentrum een nisje geplaatst bij de voordeur van hun kamer. De nisjes worden gevuld met voorwerpen die herinneringen oproepen aan belangrijke verhalen uit het leven van deze bewoners. Hiermee hebben de verzorgers aanknooppunten tot een gesprek met bewoners en familieleden.

We vinden het belangrijk dat kinderen meer leren over het thema dementie. Met deze gedachte heeft Stichting Flagen het educatieproject 'Herindernisjes' bedacht voor leerlingen uit de bovenbouw van het basisonderwijs.
Vanaf het begin zijn we betrokken geweest bij dit project, zodat we mee hebben kunnen denken aan het concept.

Elke leerling krijgt een eigen werkboek. Het neemt de leerlingen mee in het leven van de demente Opa Bos. Met dagelijkse voorbeelden wordt het voor de leerlingen op een speelse manier duidelijk wat dementie is. Zo leren zij alles over dementie en herinneringen. Om de kinderen zich in te laten leven in de wereld van iemand die aan dementie lijdt hebben we opdrachten bedacht waarbij de leerlingen ook nadenken over hun eigen belangrijke herinneringen. Als eindresultaat bouwen de leerlingen hun eigen nisje, met de door ons ontworpen bouwplaat, die ze vullen met voorwerpen die gekoppeld zijn aan belangrijke herinneringen. 

We vonden het een mooie uitdaging om een zwaar en moeilijk onderwerp zo vorm te geven (zowel voor de inhoud als de vormgeving) dat het kinderen aanspreekt, ze zich ermee verbonden voelen en het zich eigen kunnen maken.

06 44196232